maanantai 7. marraskuuta 2011

CVT-päivitystä

Palasin juuri Kööpenhaminasta, jossa osallistuin update-seminaariin Complete Vocal Institutessa. Valtuutettujen CVT-opettajien täytyy osallistua näihin seminaareihin vähintään kolmen vuoden välein, jotta he saavat pitää valtuutuksensa. Tällä varmistetaan se, että opettajien osaaminen on ajankohtaista. Itse olen käynyt valmistumiseni jälkeen jo kahdessa päivityksessä, vaikka se ei olisi ollut välttämätöntä. Tähän on oikeastaan pari syytä. Ensiksikin haluan olla mahdollisimman hyvin ajan tasalla tutkimuksesta ja pedagogiikan päivityksistä. Toiseksi Kööpenhaminan ja koulun ilmapiiri on niin hieno, että siellä haluaa käydä usein muuten vaan. Samalla ehtii tapaamaan Kööpenhaminassa ja Malmössa asuvia ystäviä.

Osa viikonlopun aikana käsitellyistä asioista oli tuttuja edellisestä seminaarista, mutta kuulimme joistain uusista tutkimustuloksista sekä saimme vihdoin ääntöväylän akustiikasta ja sen vaikutuksesta moodien soundiin hyvän keynote-esityksen, jota voimme käyttää myös itse. Minusta on erityisen hienoa, että me opettajat saamme uusimman tiedon opetuksemme avuksi jo ennen kuin tutkimukset on julkaistu. Tutkimusten saattaminen julkaisukuntoon saattaa viedä usein kauankin aikaa. Näin on Cathrine Sadolinin ja Julian McGlashanin tekemän tutkimuksen suhteen osittain siksi, että vastaavaa tutkimusta ei ole tehty ja moodit ja niiden määritelmät ovat Cathrinen löytämiä ja keksimiä. Cathrinen ja Julianin tutkimusaineisto sisälsi muistaakseni 20 laulajan endoskopiavideot, äänitykset sekä laryngografian. Sen lisäksi kaksi tanskalaista akustikkoa tekee parhaillaan tutkimusta moodeista.

Suomessakin tehdään muuten Complete Vocal Techniqueen liittyvää tutkimusta. Kävin pari viikkoa sitten Tampereen yliopiston vokologian laitoksella laulamassa tutkimusaineistoa erään opiskelijan gradua varten. Laitoksella on oltu jo pitkään kiinnostuneita tekniikasta. Nyt kun meitä valtuutettuja opettajia on jo aika monta, niin tutkimuksia voidaan jatkossa tehdä suuremmallakin otoksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti