sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Äänenkäytön koulutus puhujille & CVT

Olen kirjoittanut paljon CVT:stä laulunopetuksesta. Tekniikkaa pidetäänkin ansaitusti monipuolisena ja erinomaisena laulunopetuksen välineenä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt tekniikan sovellettavuus puheäänen koulutukseen. Tässä kirjoituksessa käsittelen aihetta sekä jaan erään yksinkertaisen harjoituksen puheäänen treenamiseksi.

Olen opettanut äänenkäyttöä puhujille niin ryhmä- kuin yksityisopetuksena. Olen aina yhtä ällistynyt siitä, kuinka nopeasti tekniikka tehoaa. Puhujien äänenkäytössään kokemat ongelmat liittyvät useimmiten äänen kestävyyteen tai riittävän äänenvoimakkuuden saavuttamiseen. Harvalla kuitenkaan on niin vakavia äänenkäytön ongelmia, että ne haittaisivat puhumista jatkuvasti.

Koska puhuminen on laulamiseen verrattuna yksinkertaisempaa, myös harjoittelu on yksinkertaista. Oman haasteensa toki muodostaa puheäänen itsestäänselvyys melkein jokaiselle ihmiselle. Äänen tuottamiseen kiinnitetään harvoin huomiota ennen ongelmien ilmenemistä. Äänenkäyttökoulutuksessa keskitytään yleensä muutaman keskeisen työkalun harjoittamiseen. Tärkeimpiä ovat tuki ja hengitystekniikka sekä overdrive-moodi.

Overdrive-moodi on usein paras valinta, kun halutaan puhua kuuluvalla äänellä. Overdrive-moodissa tarvitaan verrattain paljon energiaa, joten tuen harjoitteleminen on luontevaa. Voit kokeilla esimerkiksi seuraavaa harjoitusta:

Laita kädet vyötärölle ja paina ne reilusti sisään. Yritä seuraavaksi yskäistä kevyesti. Tunnet, että vyötärö liikkuu ulospäin. Yritä tehdä seuraavaksi sama liike ilman yskähdystä. Tätä liikettä tarvitaan tuessa. Yritä seuraavaksi huudahtaa "Hei!" ja tunnet, kuinka käytät enemmän energiaa ja liike on voimakkaampi. Lisää tämän jälkeen vastusta käsistä painamalla niitä voimakkaammin sisään ja huudahda uudestaan. Seuraavaksi yritä puhua voimakkaalla äänenvoimakkuudella (kuin puhuisit suurelle joukolle) jokin virke pitäen tarvittaa energiaa yllä ja vastustaen vyötärön ulospäin suuntautuvaa liikettä käsillä.

Tätä tukienergiaa tarvitsemme jokaiseen puhuttuun fraasiin niin puhuessa kuin laulaessa, jotta pystymme pitämään yllä haluamamme äänenvoimakkuuden. Riittävän energian käyttämistä joutuu yleensä harjoittelemaan jonkin verran, jos se ei ole tuttua entuudestaan.

Äänenkäytön tekniikan harjoitusten avulla on mahdollista saada lisää vakuuttavuutta ääneen. Tuen harjoittelemisesta on apua myös esiintymisjännitykseen, koska jännitys vaikuttaa usein juuri tuen toimintaan. Toisaalta oikean tekniikan löytämiseen auttaa myös se, että uskoo sanomaansa ja tarkoittaa sitä. Eli kuten laulussa, sisältö on tärkeintä myös puheessa. Mikäli haluat oppia lisää äänenkäytöstä, kannattaa tutustua kursseihini osoitteessa www.laulunopetus.fi. Minut voi myös tilata antamaan äänenkäytön koulutusta työyhteisöllesi tai muulle ryhmälle.

-Ville
www.laulunopetus.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti