keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Q & A - Hengitysharjoittelu

Pyysin jokin aika sitten laulajilta kysymyksiä laulamiseen liittyvistä asioista. Tässä ensimmäinen tapaus. Kommenttikenttään voi kirjoittaa uusia kysymyksiä.

Kysymys:

Välillä kun harjoittelen esimerkiksi syvähengitystä paljon (pari h / päivä) niin sen jälkeen palleaan jää omituinen tunne. En tarkoita siis kipua millään tavalla - pikemminkin tuntuu siltä etten saa sitä enään rentoutumaan normaalisti. Ihan kuin se jäisi ns. "jännittyneeseen tilaan", välillä sama käy myös kaulan/kurkun kanssa.

Eli kysymykseni on, että johtuuko tämä väärästä tekniikasta, liikaa treenaamisesta (jos sellainen on siis edes mahdollista), vai onko tälläiseen treeniin vielä tottumattomat lihakset vaan väsyneet pitkän harjoittelun jälkeen ja tunne on ikään kuin sama, kuin vaikka kuntosali treenin jälkeen muissa lihaksissa?

Vastaus:

Laulamisen kannalta syvähengityksen harjoitteleminen on mielestäni tarpeetonta ainakin näin suuressa määrin. Kurkun/kaulan jääminen jännittyneeksi viittaa kurkun turhaan kuromiseen. Sisään hengittäessä voi tarkistaa, ettei hengityksestä kuulu ääntä. Ulos hengittäessä kannattaa keskittyä siihen, ettei kurkku turhaan kuroudu. Kurkun kuroutuessa vatsalihakset joutuvat myös tekemään enemmän työtä, mikä voi aiheuttaa vatsalihasten väsymisen ja jännityksen tunteen palleassa.

Sinänsä vatsalihasten väsyminen ei liene haitallista, mutta kurkun kuroutumista kannattaa välttää. Laulamista ja tukea ajatellen hyödyllinen treeni voisi olla ilman puhaltaminen hyvin pienellä suhinalla hitaasti ulos, jonka lopuksi ilman voi päästää sisään suun kautta rentouttamalla vatsalihakset. Uloshengitystä voi pyrkiä pidentämään vähitellen ja siihen käytettävää energia vaihdella.

Hengityksen havainnointiin voi käyttää esimerkiksi Breathing Zone -ohjelmaa, jonka avustuksella hengitystä voi rytmittää hitaammaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti