perjantai 10. kesäkuuta 2011

Laulunopettajan pedagoginen ajattelu

Tällä otsikolla - tai oikeammin englanniksi Voice Teacher's Pedagogical Thinking - pidän tunnin mittaisen workshopin kansainvälisessä Pevoc-äänikonferenssissa Marseillessa tämän vuoden elo-syyskuussa. Käsittelin aihetta aiemmin keväällä teemaseminaarityössäni ja siitä inspiroituneena lähetin ehdotuksen workshopista viime tipassa konferenssin järjestelytoimikunnalle. Olinkin iloisesti yllättänyt, kun jokin aika sitten kuulin, että ehdotukseni oli hyväksytty. Ehdotin aihetta siksi, että nähdäkseni alan konferensseissa käsitelllään harvoin pedagogiikkaa ja sitä ohjaavia arvoja. Näin ainakin viimevuotisen Lontoon Choice For Voice -konferenssiin osallistumiseni sekä aikaisempien konferenssien ohjelmien perusteella. Usein laulupedagogit tyytyivät kuvailemaan opetustaan vähän eri näkökulmista, joku esimerkiksi tulkinnan, toinen tekniikan.

Tutkin teemaseminaarityössäni CVT:n kehittäjän Cathrine Sadolinin pedagogista ajattelua Pertti Kansasen Pedagogisen ajattelun tasomallin pohjalta. Kansasen malli tuntui kiinnostavalta ja toimi hyvin viitekehyksenä Sadolinin haastattelun analysoinnissa. Karkeasti yksinkertaistettuna Kansasen malli jakaa opettajan pedagogisen ajattelun kolmeen tasoon: Toimintataso sisältää itse opetustapahtuman, objektiteoriataso sisältää opettajan teoreettisen tiedon ja käyttöteorian, ja metateoriataso sisältää opettajan arvot. Nämä kolme tasoa ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa.

Pedagogisen ajattelun tasomalli antaa mahdollisuuden tarkastella, onko eri tasojen ajattelu keskenään loogista. Se auttaa myös hahmottamaan, minkälaista arvomaailmaa opettajan toimintatason ajattelu kuvastaa. Annan esimerkin epäloogisuudesta. Osallistuin viime kesänä Estill-laulukurssille, jonka opettajat kertoivat, että kyseisessä menetelmässä on tärkeää kaikkien laulutapojen tasavertaisuus ja se, että menetelmä ei ota kantaa makuasioihin. Siis sama ajatus kuin Complete Vocal Techniquessa. Itse opetustilanteessa tämä kuitenkin unohtui niin, että opettaja sanoi laulajalle tyyliin "Et halua kuulostaa tässä tältä" tai "Tällä tavalla ei kannata laulaa tässä tyylissä". Tiedän, että on erittäin helppoa päätyä sanomaan tähän tapaan oma mielipiteensä siitä, minkälaisia taiteellisia ratkaisuja oppilaan tulisi tehdä. Opettajan täytyy kuitenkin valita sanansa tarkasti, mikäli haluaa oikeasti edistää eri äänenkäyttötapojen tasa-arvoa.


Käsitykseni on, että eri alojen opettajaksi opiskelevat usein kaipaisivat erityisesti opetusharjoitteluista ja didaktiikkaopinnoista enemmän ohjeita käytännön toimintaan. Kyse saattaa olla niinkin yksinkertaisesta asista, kuin että miten muotoilla retorisesti jokin asia tai millä keinoin ylläpitää työrauha koululuokassa. Luulen, että Complete Vocal Instituten laulunopettajakurssilla opiskelleet ovat olleet tyytyväisiä juuri siksi, että näitä paljon kaivattuja työkaluja on ollut tarjolla. Mielestäni on hyvä kuitenkin huomioida, että kaikki tällaiset toimintatavat kuvastavat toisaalta myös opetuksen taustalla vaikuttavia arvoja. Mikäli opiskelija ottaa ne käyttöön sellaisenaan, voi hänen ajatella samalla omaksuvan niihin sisältyvät arvot. Opettajaopiskelijoiden opettajien tulisikin tiedostaa tämä ja edistää arvojen läpinäkyvyyttä tuomalla asia esiin ja edistämällä siitä käytävää dialogia.


Pedagogisen ajattelun tasomalli ja sen soveltaminen Cathrine Sadolinin pedagogisen ajattelun tutkimisessa auttoi minua jäsentämään myös omaa ajatteluani. Se sai minut pohtimaan erityisesti arvojen suhdetta menetelmiin ja itse toimintaan. On varmaan mahdotonta, että kenenkään opettajan opetus olisi täysin johdonmukaista, mutta omaa ajatteluaan ja opetustoimintaansa tutkimalla sitä voi uskoakseni johdonmukaistaa. Hyvä työkalu voi olla esimerkiksi oman opetuksensa videoiminen. Tai vielä rakentavampaa voisi olla työskentely yhdessä luotetun kollegan kanssa niin, että molemmat seuraavat silloin tällöin toistensa opetusta ja arvioivat tätä yhdessä.


-Ville
www.laulunopetus.fi

1 kommentti: